duurzaam bouwen

Flexibel bouwen dé duurzame oplossing tegen leegstaande panden

Leegstaande panden van failliete winkels, het is een bekend probleem voor de meeste Nederlanders. Volgens de Volkskrant kregen de afgelopen jaren veel van dit soort panden een nieuw doel, zo werden ze bijvoorbeeld hergebruikt als woning, hotel of restaurant. Deze trend is in Nederland de afgelopen vier jaar al zichtbaar. Een nieuw doel geven aan bestaande gebouwen is mede mogelijk dankzij flexibel bouwen. In dit artikel leert u alles over deze trend. 

duurzaam bouwen

Flexibel bouwen versus ‘normaal’ bouwen

Normaal gesproken wordt een huis of kantoor steen voor steen gebouwd. Op de locatie waar het gebouw komt te staan worden eerst de muren neergezet en vervolgens het dak. Maar bij flexibel bouwen gaat het anders. Hier worden woonunits en kantoorunits geproduceerd in een fabriek. Het voordeel hiervan is dat de omstandigheden altijd hetzelfde zijn waardoor er veel sneller gebouwd wordt. Bovendien wordt er bij flexibel bouwen gebruik gemaakt van losse delen. Het gebouw bestaat dus uit losse delen die uiteindelijk op de bouwplaats eenvoudig op elkaar geplaatst kunnen worden. Deze losse delen worden ook wel modules of units genoemd. 

Flexibele gebouwen zijn duurzame gebouwen

Deze nieuwe en snelle methode is de oplossing voor woningnood in steden bijvoorbeeld. Daarnaast is het toevoegen van een module ook makkelijk als een bedrijf tijdelijk of permanent wilt uitbreiden. Het belangrijkste kenmerk van flexibel bouwen is dat het gebouw relatief eenvoudig en goedkoop aangepast kan worden als daar behoefte aan is. Zo kunnen flexibele woningen verkleind worden, opnieuw ingedeeld worden en zelfs compleet worden verplaatst of verwijdert worden. Deze manier van bouwen is dus duurzaam en energiezuinig. Daarom wordt flexibel bouwen ook wel duurzaam bouwen genoemd. Lees op onze website ook meer over andere duurzame oplossingen in de bouw zoals woningisolatie.

Programma flexwonen van de Rijksoverheid

Met het programma flexwonen stimuleert het ministerie bedrijven en partijen die met deze nieuwe woonvormen aan de slag gaan. Volgens de Rijksoverheid zijn flexibele woningen en flexibele gebouwen de oplossing voor Nederland. Duurzaam bouwen kan op verschillende manieren ingezet worden, zo kan een gebouw een tijdelijke woonfunctie krijgen bijvoorbeeld. Op deze manier probeert het ministerie studenten sneller aan een huurwoning te helpen. 

Specialist is snel en flexibel bouwen

Een specialist in flexibel bouwen is Jan Snel. Deze organisatie heeft de afgelopen maand in drie dagen tijd een tijdelijk kantoorpand neergezet met een oppervlakte van meer dan 500m2. Naast oplossingen voor bedrijven, realiseert het bedrijf ook oplossingen voor huisvesting. Tenslotte heeft het bedrijf ervaring met circulair bouwen en modulair bouwen. Jan Snel beschikt dus over meerdere mogelijkheden om een passende oplossing voor u te bieden.