kunst lenen

Haal de mooiste kunst in huis via een kunstuitleen

Een kunstuitleen biedt vaak een ruime collectie aan kunstwerken, waardoor je op een betaalbare wijze de kunst in huis kan halen die je woonruimte helemaal afmaakt. Ook voor het inrichten van een kantoorruimte kan de kunstuitleen een uitkomst zijn. In de collectie van een kunstuitleen zijn vaak schilderijen, foto’s, zeefdrukken en beelden te vinden van professionele kunstenaars. Dit kunnen zowel bekende kunstenaars zijn als bijvoorbeeld jonge lokale kunstenaars. De collectie beschikt vaak over veel verschillende stijlen, waardoor er iets te vinden is voor ieder interieur. Naast het lenen van kunstwerken, kun je bij de kunstuitleen ook vaak advies inwinnen over kunst.

schilderij huren bij een kunstuitleen

Hoe werkt een kunstuitleen?

Wanneer je ervoor kiest om kunst te huren dan betaal je doorgaans gemiddeld twee procent van de waarde van het desbetreffende kunstwerk voor de opbouw van het spaartegoed en één procent huurkosten. Daarbij is er geen minimale of maximale looptijd voor het lenen van de kunstwerken en kun je ze zolang in bezit houden als je graag wilt. Daarbij kun je dus ook op ieder moment het kunstwerk weer terugbrengen.

Wanneer je dus van smaak veranderd bent of je wilt graag weer eens iets nieuws dan kun je maximaal twee keer per jaar je kunstwerk inwisselen. Het spaarbedrag dat je met je vorige kunstwerk hebt opgebouwd wordt dan overgedragen op het nieuwe kunstwerk. Je kan het spaarbedrag echter ook gebruiken voor wanneer je een ander object of kunstwerk uit de collectie wilt aanschaffen. Ook kan je ervoor kiezen om je leenstuk op ieder moment aan te kopen waarbij je opgebouwde spaartegoed in mindering wordt gebracht op de koopprijs.

Kunst lenen als bedrijf

Kunst in bedrijfsruimtes werkt vaak motiverend en inspirerend op zowel je personeel als zakenrelaties. Daarnaast geeft het je bedrijf of organisatie een deskundige en professionele uitstraling. Ook geeft kunst op de werkplek een aangename sfeer dat zorgt voor productieve en efficiënte medewerkers. Je kunt je bij een kunstuitleen vaak professioneel laten informeren over welke kunstwerken geschikt zouden zijn bij jouw bedrijfsinrichting. Bovendien bestaan er voor bedrijven vaak verschillende leen en koopconstructies.

Zo kun je een kunstwerk voor een bepaalde of onbepaalde tijd huren, maar je hebt ook constructies als huren met een kooprecht of koopconstructies waarbij het aankoopbedrag in meerdere termijnen betaald kan worden. Dit soort regelingen worden normaal gesproken rentevrij aangeboden. Voor de details kun je het best de kunstuitleen bij jou in de buurt raadplegen.