een huis kopen met een makelaar

Hypotheek nieuws van de makelaar

De makelaar in Gouda informeert hun klanten ieder jaar over de veranderingen in de voorwaarden en eisen voor het verkrijgen van een hypotheek in Nederland. Sinds begin dit jaar zijn er een aantal voordelen veranderd. Deze veranderingen zijn al per 1 januari ingegaan. Het gaat om veranderingen voor de belastingkorting, Nationale Hypotheek Garantie, tweeverdieners, en de WOZ waarde. Of er veranderingen zijn voor jou lees je in dit artikel. 

De makelaar adviseert een Nationale Hypotheek Garantie te nemen

Veel huiseigenaren maken graag gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie. De zogenaamde NHG geeft de koper de garantie dat de schuld wordt afgelost in tijde van financiele moeilijkheden. Je situatie kan zomaar veranderen onverwachts. Je kan bijvoorbeeld uit elkaar gaan. Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt. De hypotheek garantie beschermt jou tegen deze onvoorziene gebeurtenissen. 

Sinds het begin van dit jaar is de maximale waarde voor een NHG Hypotheek met €20.000 gestegen. Vorig jaar kon je een NHG hypotheek afsluiten voor onroerend goed met maximale waarde van €290.000. Dit jaar kan dat dus voor huizen met een waarde tot en met €310.000. 

Tegelijkertijd zijn de kosten voor deze garantie met 0,2 procentpunt gedaald. Betaalde je vorig jaar nog 0,9% voor de Nationale Hypotheek Garantie, betaal je dit jaar nog maar 0,7%. Je kan dus een NHG hypotheek krijgen op duurdere huizen, en je betaalt er minder voor. 

Belastingkorting op hypotheekrente

Het kopen van een huis heeft veel voordelen. Eén daarvan is de belastingkorting. De maximale belastingkorting daalt met 3 procentpunt tot 46% in 2020. Vooral de mensen in de hoogste belastingschijf zullen daar last van krijgen. Uiteindelijk is het plan van de overheid om het belastingvoordeel helemaal af te bouwen. Over een aantal jaar zal de belastingkorting zelfs nog maar 37,5% zijn. Wij als makelaar krijgen hier veel vragen over. Het is belangrijk het nieuws en de politieke plannen goed te volgen om verrassingen te voorkomen. 

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Dit is een ander onderwerp waar wij als makelaar veel vragen over krijgen. Op het moment dat jij als gezin een hypotheek wilt nemen, zal de verstrekker naar het inkomen van beide partners kijken. De bank kijkt eerst naar het hoogste inkomen, dit telt volledig mee. Tot vorig jaar telde het secundaire inkomen voor 70% mee. Dit jaar is dat 80% geworden. Dat houdt in dat een gezin met twee inkomens jaar meer kan lenen om een huis te kopen.

een huis kopen met een makelaar

De WOZ waarde wordt hoger

Zoals bijna elk jaar, is ook dit jaar de Waardering Onroerende Zaken, kort gezegd de WOZ waarde, weer omhoog gegaan. De waarde van je woning wordt bepaald door je gemeente. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, bedraagt ​​de stijging circa 8,0% tot 10,0%. Gezien de gemeente een aantal belastingen baseert op de WOZ waarde, moet je als huiseigenaar dus rekening houden met een verhoging van de tarieven. Check met je makelaar wat dit voor jouw specifieke situatie betekent. 

Tegelijkertijd daalde het eigenwoningforfait van 0,65% naar 0,6% voor onroerend goed met een WOZ waarde tot en met €1.060.000. Dit forfait is de belasting die huiseigenaren moeten betalen. Het percentage wordt over de WOZ waarde berekend. Kortom, de WOZ waardes stijgen, maar de te betalen belasting daalt.