Wanneer moet ik mijn tuin snoeien?

Dit is een vraag die zeer vaak wordt opgezocht binnen Google. Echter, het antwoord hierop zorgt vaak voor verwarring onder mensen. Er wordt namelijk gesproken over snoeien in het voorjaar, najaar of juist twee keer per jaar. Moet je een sering snoeien, hagen snoeien of wil je een druivenboom snoeien? Lees dan eens verder in dit artikel. In dit artikel vind je de hoofdregels van het snoeien en wanneer je het beste kunt snoeien.

Sering snoeien

De hoofdregels van het snoeien

Voor het snoeien van bomen en struiken zijn een aantal regels waar je gemakkelijk rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk om goed en vooral scherpe tuinbenodigdheden te bezitten. Denk hierbij aan een scherpe en kwalitatieve snoeischaar. Wanneer je snoeit met een botte schaar bestaat de kans op aantasting van de snoeiwond. Hier kunnen vervolgens schimmels opgroeien en dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Ten tweede dien je te kijken naar welke takken weggesnoeid moeten worden. Het is namelijk belangrijk dat de struik of boom goed in balans blijft en zijn originele structuur behoudt. Ten derde is het van belang dat je oude takken van heesters zo ver als mogelijk terug knipt. Ten vierde kan het helpen om net boven een plaats waar jonge scheuten naar buiten gericht zijn te snoeien. Deze scheuten zullen namelijk meer groeien en de structuur van de struik blijft hierdoor open. Ten vijfde is het belangrijk om schurende en over elkaar gegroeide takken te verwijderen. Tot slot, kan je beter niet snoeien wanneer het buiten vriest.

Nu weet je de basis van het snoeien. In de volgende paragrafen vertel ik meer over het tijdstip van snoeien en waar je rekening mee moet houden.

Snoeien voor het einde van het jaar

Er zijn een aantal bomen waarbij de sapstroom vroeg op gang komt. Het is dus het beste als je deze bomen snoeit voor het einde van het jaar. Het gaat hierbij vooral om de berk, de kastanje, de esdoorn, de druivenboom en de walnoot. Als je hiermee wacht tot na het einde van het jaar zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Deze bomen kunnen gesnoeid worden als het blad nog aan de bomen zit. Dit is dus geen probleem.

Snoeien in de winter

De winter is niet het juiste moment om bomen die bladen verliezen te snoeien. Dit geldt ook voor zomer bloeiende sierheesters. Verder kunt u wel veel bomen en struiken snoeien op de uitzonderingen die eerder zijn genoemd in de vorige paragraaf.

Snoeien in de lente

De heesters die na de maand juni in bloei gaan dienen in het voorjaar gesnoeid te worden. Er zijn ook enkele najaar bloeiers zoals de rozenstruik, vlinderstruik en lavendel. In de wintermaanden en tijdens vorst is het goed mogelijk dat de takken bevroren zijn en daardoor permanent beschadigd blijven.

Snoeien na de bloeiperiode

De heesters die bloeien in het voorjaar dienen na de bloeiperiode gesnoeid te worden. De jasmijn kan het beste als laatste gesnoeid worden. Worden deze bomen en struiken in de winter of herfst gesnoeid? Dan bestaat er een grote kans dat er volgend jaar geen bloemen groeien omdat de knoppen zijn afgeknipt.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Er zijn diverse soorten tuingereedschap die je kunt gebruiken voor het snoeien van bomen en struiken, heggen of hagen. Kleine struiken zijn gemakkelijk te onderhouden met de hand. Heb je grotere struiken of bomen? Dan is de aanschaf van kwalitatieve tuingereedschap wellicht een goede investering. Hieronder geef ik een opsomming over de soorten tuingereedschappen:

 • Scharen

  Zoals een boomschaar, rozenschaar, takkenscharen, heggenschaar, buxussnoeischaar, snoeischaar.

 • Zagen

  Zoals een snoeizaag of beugelzaag.

 • Bijlen

  Zoals een universele bijl, kloofbijl of handbijl.

 • Klein tuingereedschap

  Dit is altijd handig om te hebben. Denk hierbij aan een tuinschep, bloemenschep, knielkussen en eventueel een kruiwagen, schep en een bezem.

Hopelijk weet je nu precies wanneer je welke boom of struik moet snoeien. Wil je graag meer informatie over het snoeien? Zoek dan eens op YouTube. Daar staan veel introductiefilmpjes over snoeien. Ook kun je op zoek gaan naar een tuinkalender waar de periodes aangegeven staan.