4 tips om een woning voor ouderen in te richten

Bij het inrichten van een woning voor een oudere komt een hoop kijken. Bij zo’n woning is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. De meeste aanpassingen zijn gericht op het voorkomen van vallen. Dit gebeurt regelmatig en kan ingrijpende gevolgen hebben. Ook zijn er manieren om het gevoel van veiligheid in huis voor ouderen te vergroten. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rij.

Creëer ruimte 

Allereerst is het belangrijk om voor ruimte te zorgen in huis. Zorg dat er meer dan voldoende ruimte is om door het huis te lopen en zet meubels niet te dicht bij elkaar. Wanneer er voldoende opbergruimte in huis is kunnen losse spullen opgeborgen worden. De kans om te vallen wordt door deze aanpassingen kleiner. Een bijkomend voordeel is dat een zo’n opgeruimde ruimte ook nog eens een stuk groter lijkt.  

Aanpassingen in huis

Pas waar mogelijk het huis aan. Een van de eerste dingen om aan te denken is bijvoorbeeld de hoogte van de keuken. Kies bij voorkeur voor een keuken met een wat lager aanrecht. Probeer potentiële obstakels zoveel mogelijk te verwijderen of weg te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan losliggende kabels. Ook drempels zorgen vaak voor struikelen. Of het huis nu gelijkvloers is of meerdere verdiepingen heeft, het is altijd raadzaam om drempels weg te laten halen of te egaliseren. 

woning voor ouderen

Hulpmiddelen

In een ruimte zoals de badkamer of het toilet zijn handgrepen of beugels een waardevolle toevoeging. Deze zorgen onder andere voor extra steun bij het opstaan na het douchen en voorkomen uitglijden. Een relatief gemakkelijk hulpmiddel is goede verlichting. Met behulp van goede verlichting is alles in huis goed zichtbaar en blijft het ook ‘s avonds mogelijk om bijvoorbeeld een boek of tijdschrift te lezen.

Persoonlijk alarmsysteem

Een ander belangrijk onderwerp voor ouderen wanneer zij verhuizen is het creëren van een veilig gevoel. Een persoonlijk alarmsysteem kan hier een belangrijke rol in spelen voor zowel de oudere als de omgeving. Persoonlijke alarmsystemen bestaan vaak uit een basisstation en een alarmknop of paniekknop. Deze knop kan om de hals of pols gedragen worden. In geval van nood, bijvoorbeeld bij een val, kan deze knop ingedrukt worden. De contactpersonen die vooraf ingesteld zijn worden dan direct gealarmeerd. Ouderen kunnen hierdoor langer thuis blijven wonen en voelen zich veiliger in hun woning.