Kies voor LED in de lampenwinkel

De volgende keer dat je naar de lampenwinkel gaat kies dan vooral voor LED verlichting. Er zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan. Ja, LED lampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar op de lange duur bespaart een LED lamp je veel geld en moeite. En, het is ook nog eens beter voor het milieu. Ook bestaat LED al een tijdje, en de mogelijkheden zijn aardig uitgebreid. Je kan mooie en warme lichteffecten bereiken met een LED lamp. En ook de dimmers zijn tegenwoordig van betrouwbare kwaliteit. 

Laat je informeren in de lampenwinkel

De werknemers in een lampenwinkel helpen je graag bij het kiezen van de juiste verlichting. Zij kunnen je precies uitleggen welke LED lamp past bij jouw woonwensen. Of je nu op zoek bent naar een kroonluchter, leeslamp, keukenverlichting, stalamp of plafonnière. Je zult ook met eigen ogen zien dat niet alle LED lampen schel wit licht geven, maar dat LED ook warm en gezellig kan zijn. Het voordeel is dat je het verschil in een lampenwinkel meteen kan ervaren. 

LED lampen verbruiken minder energie

Het is inmiddels onomstotelijk aangetoond dat LED lampen een energie efficiëntie hebben van ongeveer 85%. Dat betekend dat slechts 15% van de energie ontsnapt in de vorm van warmte. met ca. 80%. In tegenstelling tot het energieverbruik van reguliere verlichting waar tot wel 90% van energie verloren gaat. Daarom zijn reguliere lampen ook zo heet als je ze aanraakt. Het aantal benodigde Watt voor een LED is dus vele malen lager dan bij een normale lamp. Een LED lamp van 8W heeft dezelfde verlichtingssterkte als een normale gloeilamp van 40W. 

LED lampen in verschillende soorten en maten

Een lagere energierekening met LED lampen

Misschien wel het belangrijkste voordeel van LED is dat je elektriciteitsrekening aanzienlijk lager wordt. Je zag in het vorige voorbeeld dat je 80% minder stroom verbruikt met een LED lamp van 80% in vergelijking met een reguliere gloeilamp. Zodra je alle lampen in je huis met LED vervangt merk je dat direct in een lagere rekening aan het einde van de maand. 

Laten we zeggen dat een kWh energie 8 eurocent kost. En stel dat je 10 lampen in je huis aan hebt voor 8 uur per dag. Dan zou je verbruik voor verlichting met lampen van 40W het volgende zijn: 40x10x8 :1000= 3,2 kWh per dag. In het geval van de LED verlichting is het verbruik als volgt: 8x10x8 :1000= 0,64 kWh. Dat is een besparing van 2,56 kWh per dag, wat goed is voor 20 eurocent. Dat lijkt niet veel, maar als je dat op een jaar bekijkt, dan scheelt dat toch al gauw €75. 

LED lampen gaan veel langer mee

LED’s gaan langer mee dan standaardlampen. De levensduur van de meeste LED lampen is meer dan 50.000 uur. Een significant verschil als je het vergelijkt met de levensduur van een normale lamp. Die is namelijk maar 8.000 uur. Als je net als in het vorige voorbeeld de lamp 8 uur per dag aan hebt, het hele jaar door, dan is dat ongeveer 3.000 uur. Bij een normale lamp zal je in het derde jaar al terug naar de lampenwinkel moeten. Bij LED niet. Die kan meer dan 15 jaar meegaan.