Een rieten dak als pronkstuk van jouw woning

Een rieten dak geeft je huis een warme, luxe en sfeervolle uitstraling. Niet alleen voor een landhuis of een boerderij, maar ook voor stadswoningen is een dak gemaakt van riet een waardevolle investering. Maar je moet echter wel het rieten dak goed onderhouden zodat het voor een lange tijd het pronkstuk van de woning kan blijven. Benieuwd naar hoe je een rieten dak onderhoudt? Lees dan vooral verder. 

Het onderhouden van een rieten dak

Om de levensduur van een rieten dak te verlengen is het regelmatig onderhouden van belang. Het verwijderen van hardnekkige algen en mossen is van uiterste belang bij het onderhouden van een rieten dak. Ook het bijwerken van ingesleten plekken is noodzakelijk. Als je dit niet regelmatig doet groeien de mossen en algen als het ware dicht op het rieten dak. Dit zorgt ervoor dat een rieten dak niet goed kan ademen. Na verloop van tijd zal het dak langer vochtig blijven na een grote regenbui. Het is algemeen bekend dat riet niet goed kan tegen vocht, maar mossen en algen zorgen ervoor dat het rotten van het rit nog sneller gaat. En dat wil je natuurlijk niet. Want een mooie gouden rieten dak wil je in al zijn glorie behouden. We onderscheiden daarom twee methoden voor het onderhouden. 

Een rieten dak kammen

De eerste methode om een rieten dak te onderhouden is kammen. Dit doe je natuurlijk niet met een gewone haarborstel, maar met behulp van een mes of een elektrische heggenschaar. Met dit gereedschap kun je alle hardnekkige mos en algen verwijderen. Het is echter wel een zorgvuldig taakje want het afsnijden van te veel riet zorgt ervoor dat je minder lang van jouw rieten dak kunt genieten. Daarom kun je het beste een specialist inschakelen zoals een rietdekker. Als alle mos en algen zijn weggesneden kun je het riet met een speciale rietklopper weer mooi strak en glad kloppen. Tot slot is het erg belangrijk om het rieten dak weer mooi schoon te maken. Het liefst met een harde bezem. Klaar is kees, je rieten dak is weer spiksplinternieuw.

Het sprayen van een rieten dak

huis met rieten dak

De tweede methode om voor het onderhouden is het sprayen. Deze methode is uitermate geschikt voor de beginfase van de algengroei. Met een speciaal ontwikkelde spray tegen algen kan een rietdekker het rieten dak zo behandelen dat er geen beschadiging plaats vindt. Nadat het rieten dak volledig is gesprayd zullen de algen en mossen stoppen met dichtgroeien en zelfs na regenbuien niet meer terugkomen. Natuurlijk moet je wel jaarlijks het rieten dak behandelen om het ultieme resultaat te krijgen. 

Controleer zelf het rieten dak

Het groeien van de algen en mossen op het rieten dak zal waarschijnlijk eerst niet opvallen. Daarom is het belangrijk om het rieten dak goed in de gaten te houden en regelmatig zelf te controleren. Vooral als er obstakels, bijvoorbeeld bomen of een andere woning, een schaduw vormen boven het rieten dak is het van belang om die plekken extra goed te controleren. Niet alleen schaduw maar ook bladeren op het dak zorgen ervoor dat de droogtijd langer is waardoor de ongewenste mossen en algen sneller terugkeren.