Spouwmuurisolatie

Je huis goed isoleren is zeer belangrijk. In de warme maanden wil jij dat de koelte binnen blijft, en tijdens de koude maanden wil jij dat jouw kachel of jouw centrale verwarming niet tevergeefs aan het stomen is. Met spouwmuurisolatie weet je zeker dat je dat risico niet zult lopen.

Wat is spouwmuurisolatie precies

Spouwmuurisolatie is een manier van het isoleren van je huis door middel van isolatiemateriaal in je spouwmuur. De spouwmuur is een muur dat bestaat uit twee delen, namelijk de binnenmuur en de buitenmuur. De ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur wordt de spouw genoemd. Je kunt deze spouw laten voorzien van isolatiemateriaal; dit wordt dus verwerkt tussen de binnen- en de buitenmuur. Dit is de spouwmuurisolatie. Als je hiervoor kiest is je huis gegarandeerd goed geïsoleerd. 

spouwmuurisolatie

Hoe wordt spouwmuurisolatie geplaatst

Als je spouwmuurisolatie geplaatst wordt, worden er gaten van iets meer dan 2 centimeter breed in de buitenmuur van de spouwmuur geboord, dit kunnen op aanvraag ook kleinere gaten zijn. Dit gebeurt op meerdere plekken in je muur. Deze gaten worden diep geboord tot het begin van je binnenmuur. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal erbij gepakt. Dit is inblaaswol. De inblaaswol wordt eerst zeer dicht op elkaar gedrukt zodat het een stevig materiaal wordt. Vervolgens wordt een soort ‘tuinslang’ met zijn uiteinde in de verschillende gaten in de muur gestopt. Het isolatiemateriaal wordt door de slang geduwd richting je muur, en zal zo in de spouw van je spouwmuur geblazen worden. Wanneer al het isolatiemateriaal in de spouw van jouw muur geblazen is, is je huis voorzien van de gewenste isolatie. De gaten in de muur worden achteraf weer netjes dicht gemetseld.

Waardestijging op je huis door spouwmuurisolatie

Uiteraard wordt de isolatie van jouw huis tot een niveau hoger getild door de spouwmuurisolatie. Je energierekening zal hierdoor op de lange termijn zeker minder kosten, hier komen we later op terug. Wanneer jij hebt besloten spouwmuurisolatie te plaatsen, zal de waarde van jouw huis absoluut stijgen. Eventuele potentiële kopers van jouw huis zullen absoluut enthousiast worden als ze horen dat hun toekomstige huis van goede isolatie voorzien is.

Wat levert het je op

Spouwmuurisolatie is uiteraard even een investering. Echter zul je op de lange termijn zeker positief uitkomen in je portemonnee. Afhankelijk van in wat voor huis je woont, kun je inschatten hoeveel kuub gas je jaarlijks zal besparen. Gemiddeld gezien kunnen we stellen dat je 320 kuub gas bespaart bij een rijtjeshuis, 850 kuub gas bij een hoekwoning en 1300 kuub gas bij een vrijstaande woning. Op deze manier kun je inschatten hoeveel jou dit bespaart in euro’s.

Waar moet je op letten

Alvorens je het isolatiemateriaal laat plaatsen, dien je eerst je huis te controleren op lekkages of vochtplekken. Dit hoor je eerst op te lossen voordat het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Als je dit niet doet zal het isolatiemateriaal vochtig worden, en zal het zijn waarde verliezen. Daarbij moet de schouwmuur van je huis in voldoende staat zijn. Als de buitenmuur van je spouwmuur poreus is, zal het inspuiten van isolatiemateriaal niet voldoende zijn werk kunnen doen. Ook moet de spouwmuur schoon zijn in zijn schouw gedeelte. Niet elke woning heeft een spouwmuur. Wanneer jij weet dat jouw huis gebouwd is tussen 1920 en 1980, dan kun je er van uit gaan dat dit wel het geval is, en is jouw muur geschikt voor spouwmuurisolatie.